Roosendaal

Zelfmeetkiosk geeft mogelijk een glimp van het ziekenhuis van de toekomst

Rick Minnebach Rick Minnebach

Het Bravis ziekenhuis is deze week in Roosendaal gestart met een proef met de zelfmeetkiosk. Op de poliklinieken cardiologie en interne geneeskunde worden patiënten gevraagd om voorafgaand aan hun afspraak enkele metingen uit te voeren in de kiosk. Hierdoor moet de arts meer tijd over houden voor persoonlijk contact.

De zelfmeetkiosk heeft als doel de betrokkenheid van de patiënten te vergroten. Door zelf hun gewicht en bloeddruk te meten, krijgen ze inzicht in hun eigen waardes en gezondheid. Het apparaat moet ook zorgen voor een vermindering van de werklast voor artsen en verpleegkundige.

“We zien dat afspraken steeds meer onder druk komen te staan”, vertelt projectmanager Denise Verburgh. “Er komen steeds meer patiënten, onder andere door de vergrijzing, waardoor we slimmer moeten gaan werken. De metingen kosten tijd in het spreekuur en doordat de patiënt het nu zelf kan doen, krijgt de patiënt meer regie. De patiënt krijgt meer inzicht en de arts krijg meer tijd voor een kwalitatief beter gesprek in de spreekkamer.”

Toegankelijkheid

De kiosk bestaat uit een weegschaal, een bloeddrukmeter en een computerscherm dat met touchscreen te bedienen is. Via het scherm worden gebruikers stap voor stap door het proces geleid. Waar hulp nodig is, staat er een vrijwilliger klaar om te assisteren. Na de metingen worden de waardes geprint op een bonnetje, waar de arts verder mee aan de slag gaat tijdens de afspraak.

“We zien dat niet iedereen dit wil of kan, sommige patiënten vinden het eng of moeten er eerst gewend aan raken”, legt Verburgh uit. “Maar als je volledig in een rolstoel zit is dat misschien lastig om plaats te nemen achter de kiosk.  Voor deze groep hanteren we de huidige normale proces waar de arts zelf de metingen uitvoert. Het is niet verplicht, maar we sturen er wel op.”

De zelfmeetkiosk staat tot halverwege december in het Bravis ziekenhuis Roosendaal. Mocht de proef succesvol zijn dan zal de kiosk ook op meerdere poliklinieken gebruikt worden.