Etten-Leur

Zingend de Nederlandse taal leren: ‘Het was echt bijzonder’

Emma Janvier Emma Janvier

Ruim vierhonderd mensen hebben dinsdagochtend in theater De Nobelaer in Etten-Leur samen liefdesliedjes gezongen. Taal West-Brabant organiseerde voor het eerst samen met bibliotheken uit dertien gemeenten uit de regio Zing Nederlands Met Me. Een evenement waarbij iedereen zingend de Nederlandse taal kan oefenen.

“Ieder jaar heb je de Week van Lezen en Schrijven”, legt Li-ja Termijn uit. Zij is een van de initiatiefnemers van Zing Nederlands Met Me. “In deze week willen we bewustheid creëren over dat er nog heel veel mensen zijn die moeite hebben met de Nederlandse taal.” Tijdens deze week gaat het niet alleen over de taal zelf, maar bijvoorbeeld ook over rekenen en hoe je omgaat met computers.

Liefdesliedjes

Dat hier aandacht voor nodig is blijkt wel uit de opkomst. “We zien dat er heel animo voor is”, gaat Li-ja verder. “Gemiddeld heeft 11% van de mensen in West-Brabant moeite met de taal. Een deel daarvan heeft Nederlands niet als moedertaal, maar een deel ook wel. Het is voor hen veel moeilijker om zelfstandig te zijn in deze maatschappij.” Daarom wilde ze dit jaar iets speciaals organiseren.

“Zingen is natuurlijk een van de leukste manieren om een taal te oefenen en elkaar te ontmoeten”, glundert Li-ja. “En als je met zo veel mensen bent als we nu zijn, is het ook helemaal niet meer eng.” En dat blijkt, want tijdens de show wordt er luidkeels meegezongen door het publiek. “Het thema van de liedjes is liefde.”

Vanzelfsprekend

De klanken van onder anderen ‘Liever Dan Lief’ van Doe Maar en ‘Het Is Een Nacht’ van Guus Meeuwis schallen door de theaterzaal en mensen zijn niet bang om mee te doen. Maar ‘Suzanne’ van VOF de Kunst was toch wel een duidelijke favoriet volgens Ousamma. Hij is samen met zeventig van zijn cursisten naar De Nobelaer gekomen om te zingen.

“Die was heel catchy ja, ik heb hem nog heel de dag in mijn hoofd”, lacht hij. “De mensen die ik lesgeef zijn meestal statushouders. Om Nederlands met ze te gaan zingen voelde eigenlijk vanzelfsprekend.” Volgens Ousamma vond iedereen het geweldig. “Ze vroegen allemaal waarom het maar anderhalf uur was. We gaan vaker excursies doen.”

Samen Zijn

Ook twee dames vertellen over hun ervaring voor ze naar buiten lopen. “Samen dingen doen en applaudisseren en iedereen begrijpt elkaar, dat is het belangrijkste.” Ook haar vriendin is enthousiast. “Ik woon nu zes en een half jaar in Nederland en ik was echt onder de indruk. Als laatste zongen we ‘Samen Zijn’. Dat nummer had ik nog nooit gehoord, maar iedereen deed zijn lampjes in de lucht. Het was echt bijzonder.”

Volgens Li-ja is het samenkomen bij dit soort evenementen ook heel belangrijk. “Het gaat ook echt om elkaar ontmoeten en met elkaar zijn. Dat is verbindend.” De eerste keer Zing Nederlands Met Me was een succes. “We blijven enthousiasmeren om jezelf te ontwikkelen, dat is super belangrijk.”