Zo maakt de Woensdrechtse buurtpreventie de dorpen veiliger
Sinds 2010 zijn er buurtpreventieteams actief in de gemeente Woensdrecht. Terwijl veel mensen thuis lekker op de bank zitten, lopen de buurtpreventieleden hun ronde om de buurt veilig te houden. Waar letten de vrijwilligers op en hoe maken hun rondes de buurt veiliger?
Alle kernen van de gemeente Woensdrecht hebben een buurtpreventieteam dat bestaat uit vrijwilligers uit het betreffende dorp. Met hun felgele jassen zijn de buurtpreventieleden de ogen en oren in hun buurt. Ze houden toezicht in de straten, constateren onveilige verkeerssituaties, onverlichte situaties of openstaande ramen of deuren.
Kees Gravemaker en Jos Peters zijn allebei actief in hun woonplaats Woensdrecht. Wekelijks lopen zij met ten minste één andere vrijwilliger een ronde door het dorp. “We zijn nu met negen personen, dus je zou kunnen zeggen dat we nog wel een tiende lid kunnen gebruiken”, zegt Gravemaker.
We hebben die enthousiaste vrijwilligers echt nodig
De coördinatie van de buurtpreventieteams vindt plaats vanuit de gemeente Woensdrecht. Burgemeester Steven Adriaansen is zich ervan doordrongen dat de teams onmisbaar zijn in de gemeente. “Je kunt buurtpreventie niet door één of ander digitaal systeem vervangen. Het is en blijft mensenwerk”, zegt hij. “We hebben die enthousiaste vrijwilligers dus echt nodig.”
We zijn gewoon burger en hebben dezelfde rechten en plichten als iedere andere burger
Er zijn maar weinig dingen die de buurtpreventieleden ontgaan tijdens hun ronde. Van inbraakgevoelige situatie tot losse stoeptegel en van defecte lantaarnpaal tot overvolle plasticcontainer. De vrijwilligers zien het en doen er melding van bij de gemeente of de politie. Het is niet de bedoeling dat de buurtpreventie handhavende taken van de politie overneemt, zegt Jos Peters. “We zijn gewoon burger en hebben dezelfde rechten en plichten als iedere andere burger.” In alle dorpen, maar met name in Woensdrecht en Putte kunnen de teams extra vrijwilligers gebruiken.