Putte

Zo ziet de crisisnoodopvang in Putte eruit

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een groep vluchtelingen wordt sinds oktober opgevangen in een voormalig kantoorpand in Putte. Hoewel de opvang sober is, is de huidige crisisnoodopvang volgens het Rode Kruis een hele verbetering ten opzichte van de sporthallen waar de vluchtelingen eerder verbleven.

De groep van ongeveer zeventig vluchtelingen die aan de Bosweg in Putte verblijft, was eerder ook te gast in de gemeente Woensdrecht. “Ze zijn gestart in het Kloosterhof in Hoogerheide. Dit is een mooi sporthal, maar de privacy was niet goed te waarborgen”, zegt locatiemanager Ewald Stokvis van het Rode Kruis. Hij vergelijkt de situatie daar met een soort tentenkamp. Ook de tweede locatie -de Stoelemat in Bergen op Zoom- had dezelfde eigenschappen. “Gelukkig heeft de rechter uitspraak gedaan dat dat niet meer mag.”

Oud kantoorpand

De mensen verblijven nu in een oud kantoorpand van een plasticfabriek. “Ze hebben privacy in een kamer met een raam en een deur. Een prima plek om te verblijven.” Ongeveer de helft van de bewoners is gevlucht uit het onrustige Syrië. De rest komt uit andere (veelal Afrikaanse) landen als Oeganda, Ethiopië en Ivoorkust. Naast 42 mannen verblijven er op het moment 11 vrouwen en 15 kinderen in de crisisnoodopvang in Putte.

Lees ook: Bergen op Zoom besluit tot noodopvang 85 vluchtelingen in De Stoelemat

De groep vluchtelingen heeft in Putte een veilige en warme plek die voldoet aan de belangrijkste levensbehoeften. De kamers zijn sober ingericht en de mogelijkheden zijn beperkt. Of ze het nu willen of niet, de vluchtelingen mogen niet werken zolang ze geen status hebben gekregen. In de opvang houden ze zich bezig met tafelvoetbal, tafeltennis, taallessen en het gezamenlijke huishouden. Mensen houden de locatie schoon en koken om de beurt in de voormalige bedrijfskeuken. De locatiemanager spreekt van een zeer zelfredzame groep mensen.

Lees ook: Vluchtelingen Kloosterhof keren na Bergs verblijf terug naar Woensdrecht

Rustig

Hoewel sommige mensen vreesden voor overlast van de vluchtelingen, is daar volgens Stokvis geen sprake van. “Vanuit de buurt horen we niks en op de locatie gaat het goed en heel rustig”, zegt hij. Beveiligers die zijn ingehuurd doen ook regelmatig een ronde door het dorp. Enerzijds om goodwill te kweken onder bewoners en ondernemers in Putte, anderzijds om eventuele signalen direct op te vangen.

Vraagbaak

De mensen in de opvang zijn allemaal in afwachting of ze een status krijgen of niet. Ofwel: of ze in Nederland mogen blijven of niet. “Tegenwoordig duurt dat lang, zo’n zes tot vijftien maanden”, zegt Gert-Jan de Hoon, coördinator bij het Rode Kruis. De Hoon is de vraagbaak van de locatie. “Sommige mensen hebben een koffer bij zich als ze aankomen, en andere komen aan met een plastic zak waar al hun spullen in zitten. Ze vragen hier bijvoorbeeld om een tandenborstel, zeep, winterjas of een doktersafspraak. Ook is het heel belangrijk voor de mensen om te weten hoe het staat met de procedure. Wanneer heb ik een interview en wat gaat er dan gebeuren?”

Verlenging

Om de mensen warm en in beweging te houden is het Rode Kruis nog op zoek naar herenkleding en fitnesstoestellen. Mensen die dit willen schenken kunnen dat mailen naar [email protected]. Aanvankelijk zou de opvanglocatie tot 31 december in gebruik zijn. Recent is door de gemeente besloten dat de crisisnoodopvang in ieder geval tot mei 2023 mag blijven.