Heijningen

Zomer 2025 geluidschermen langs A4 bij Heijningen

A59 Geluidsschermen foto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat

Herbert Kats Herbert Kats

Bouwbedrijf Heijmans gaat geluidschermen plaatsen aan de A4 ter hoogte van Heijningen. Rijkwaterstaat zet de metershoge schermen in om overlast voor omwonenden te verminderen. De geluidsschermen moeten er komende zomer staan.

Binnenkort komt er een informatieavond in Heijningen voor mensen die dicht bij de snelweg wonen. Ze worden persoonlijk geïnformeerd over de geplande werkzaamheden. De bewonersavond biedt meer details over de planning, uitvoering en de te verwachten hinder.

1400 meter

De geluidschermen hebben een totale lengte van zo’n 1400 meter. Ze variëren van één tot vier meter hoogte. Met Heijmans is afgesproken dat bouw tot zo min mogelijk stikstofuitstoot moet leiden. Om dat te bereiken gebruikt de aannemer zogeheten emissieloze machines. Dat was ook de opdracht van Rijkswaterstaat. Zo worden namelijk ook de omringende natuurgebieden niet aangetast.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de bouw al voorbereidingen getroffen. Zo verlegden Enexis en KPN kabels en leidingen. Ook is in kaart gebracht welke bomen gekapt moeten worden. Dat kappen gebeurt de komende winter. Ter compensatie worden op een later moment bomen herplant op een andere locatie. Rijkswaterstaat gaat nog na wat de beste plek is.