Roosendaal

Zorgen over komst nieuw soort regelstation Enexis

Herbert Kats Herbert Kats

De komst van een nieuw soort regelstation van Enexis baart buurtbewoners rond de Heirweg zorgen. Met name bijeffecten als lage bromtonen en mogelijke straling maken dat de Roosendaalse Lijst en Vitaal Liberaal raadsvragen hebben gesteld om duidelijkheid te krijgen.

Het gaat om een nieuw concept, een van de eerste stations van deze soort, bevestigt Enexis. Mensen die op slechts enkele tientallen meters van het nieuwe MS/MS regelstation in het dunbevolkte buitengebied van Roosendaal wonen hebben nu bij de politiek aangeklopt. Zij kregen uitleg maar vinden die vooral (te) technisch. “Alle stations die wij plaatsen voldoen aan wet- en regelgeving omtrent geluidsnormen en magnetische velden”, benadrukt Enexis.

Geen ervaring

Buurtbewoners blijven sceptisch en melden dat Enexis hen niet kon overtuigen. De vragenstellers dringen daarom aan op nieuw overleg tussen de initiatiefnemer en buurtbewoners. Enexis laat weten daartoe bereid te zijn.

Roosendaalse Lijst en Vitaal Liberaal willen vooral weten wannéér dat kan gebeuren. Beide partijen zijn bovendien tot de conclusie gekomen dat het bouwplan niet voldoet aan het bestemmingsplan. Zo is het regelstation volgens het plan één meter te hoog, maar Enexis ziet dat niet als een probleem.

De netbeheerder benadrukt de urgentie en voert aan dat het net steeds voller raakt, onder meer door elektrisch rijden en verwarmen. Bovendien wordt stroom teruggeleverd via zonnepanelen. Daarom is het bedrijf druk bezig met het verzwaren en uitbreiden van zowel het hoogspannings- als het laagspanningsnet.

Toekomstbestendig

In het hele land komen er ruim 800 nieuwe -toekomstbestendige- transportverdeelstations en transportverdeelregelstations. Een gestandaardiseerd bouwconcept versnelt de uitbreiding en is duurzamer, luidt de uitleg.

De nieuwe stations hebben een dak om de middenspanningschakelaars te beschermen. De drie transformatoren hebben dat niet, zodat ze hun warmte kwijt kunnen. Dat is volgens Enexis gebruikelijk.

Transformatoren zetten de 20 kV om naar 10kV om de bestaande middenspanningsnetten te verzwaren en te versterken. Door het vermogen van het regelstation kunnen nieuwe initiatieven (bedrijven, duurzame opwek, nieuwe netstations) gevoed worden op zowel 10kV als 20 kV. Door het hogere spanningsniveau kan er meer vermogen over dezelfde kabels naar de regio worden gebracht, legt Enexis uit.