Zundert

Zundertse gemeenteraad staat achter ’t Stokperdje: verhuizing naar Nieuwe Schroef slecht idee

De Schroef ligt in het centurm van Zundert (foto: gemeente Zundert)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er is weinig steun vanuit de Zundertse gemeenteraad voor het voorstel om ’t Stokperdje te verhuizen naar de Nieuwe Schroef. Dat is besproken tijdens De Ronde woensdagavond. Hierdoor blijft het gat van 130 duizend euro in de begroting van de Schroef. Hoe dat opgevuld gaat worden, wordt besproken tijdens de Kadernota. Een mogelijke oplossing is het verhogen van de onroerendezaakbelasting.

Paul Bastiaansen is voorzitter van ’t Stokperdje; de organisatie die al bijna zestig jaar activiteiten voor kinderen organiseert. Dat gebeurt op wekelijkse, maandelijkse, jaarlijkse en incidentele basis. Een verhuizing naar de Nieuwe Schroef, dat in het centrum van Zundert ligt, zou volgens Bastiaansen qua ruimtelijke indeling echt niet mogelijk zijn. “We hebben daar goed naar gekeken, met ons bestuur, leiding en oud-leiding. De conclusie is heel eenduidig: het gaat níét passen. We zien dit plan als een bedreiging voor de toekomst van ’t Stokperdje”, vertelt hij tijdens zijn inspraakmoment.

Het heeft weinig zin om te praten over de verhuizing van een partij, als die partij duidelijk en onderbouwd aangeeft dat niet te kunnen.

Na Bastiaansen is het de beurt aan Peter Dictus, penningmeester bij Stichting Cultuurplatform Zundert. “Het heeft weinig zin om te praten over de verhuizing van een partij, als die partij duidelijk en onderbouwd aangeeft dat niet te kunnen”, vertelt hij. ’t Stokperdje en het Cultuurplatform hebben twee avonden met elkaar rond de tafel gezeten om de mogelijkheden te bespreken. Die zijn niet gevonden.

Daarom komt Dictus met een alternatief plan. Want blijven hangen in een plan waar geen toekomst in zit, is zonde, meent hij. Meerdere opties – die al eerder zijn geopperd – samenvoegen zou er namelijk zomaar voor kunnen zorgen dat die benodigde 130 duizend euro gehaald wordt. Dictus somt op: “Het niet aanschaffen van MFA Achtmaal, de verhuizing van Jongerenwerk en de verhoging van de onroerendezaakbelasting.” Aan die lijst voegt Dictus een nieuwe optie toe.

‘Kijk op een andere manier naar de financiering’

“Ga met de openbare bibliotheek West-Brabant en Surplus, de twee grootste instellingen in het gemeentelijk sociaal cultureel domein, in gesprek. Vraag hen elk zo’n tien procent van hun activiteiten en werkzaamheden structureel onder te brengen in de Nieuwe Schroef.” Als voorbeeld noemt hij het huisvesten van de pop-up bibliotheek in de Nieuwe Schroef, in plaats van in het Van Gogh huis.

Helemaal concreet is het voorstel niet. Maar dat is ook niet het statement dat Dictus wil maken. “Het is vooral een voorstel om op een andere manier naar de financiering van de Nieuwe Schroef te kijken.”

Als voorbeeld haalt hij de gemeente Breda aan. “De twee grootste culturele instellingen, de Nieuwe Veste en het Chassétheater, zijn bereid gevonden een deel van hun subsidiebudget in te leveren om kleinere cultuurinitiatieven in de stad overeind te houden en zo de gehele culturele keten sterk te houden.” Want, vervolgt hij: “Beide culturele instellingen zijn gebaat bij een sterk cultuurveld, daar zitten immers hun gebruikers en bezoekers bij.”

Kadernota

Na een debat tussen de gemeentelijke partijen is het duidelijk. Het overgrote deel van de gemeenteraad schaart zich achter ’t Stokperdje. Alleen het CDA wijst het voorstel niet direct af. Er wordt een alternatieve locatie geopperd door Lokaal Perspectief. Andere partijen vinden dat ’t Stokperdje de tijd moet krijgen om zelf met oplossingen te komen. Maar waar het eigenlijk om gaat, de exploitatie van de Nieuwe Schroef, blijft veelal buiten de discussie.

Wethouder Judith Kuijpers geeft aan graag andere voorstellen te willen inzien. Die zal ze serieus nemen, belooft ze. “Maar alle opties zijn al bekeken”, benadrukt ze. De enige andere optie die er voor nu is, is het besluit over de financiering van de Nieuwe Schroef door te schuiven naar de Kadernota (juni). Het verhogen van de onroerendezaakbelasting zou hierdoor ingevoerd kunnen worden. Daar stemmen de partijen mee in.

Een nieuw dieptepunt

De uitkomst van het debat is positief voor ’t Stokperdje. Voor Cultuurplatform Zundert is het een grote tegenslag. Dictus baalt, en wordt zelfs een beetje boos, dat er langer dan een uur is gediscussieerd over een onderwerp dat volgens hem al niet meer aan de orde was. “Wij maken al vijf jaar onderdeel uit van een moeizaam en stroperig traject. Vandaag is een nieuw dieptepunt. Ongelofelijk dat u steeds besluit om dingen niet te doen en uit te stellen. Zoek oplossingen zoals wij dat ook doen, maar jullie reageren niet eens op mijn voorstel.”

Jullie reageren niet eens op mijn voorstel.

Hij snapt dat ’t Stokperdje tijd nodig heeft om alternatieven te onderzoeken. “Maar wij na vijf jaar echt niet meer. Wij vragen ons af of het niet gewoon mooi geweest is voor ons. Moeten we het initiatief niet gewoon terugleggen waar het hoort? Dat jullie het met zijn allen uitzoeken? We zijn het zat om energie uit de kast te trekken en met ideeën te komen, in gesprek te willen.” Hij nodigt de raad uit om te reageren. Maar die reactie blijft uit.

Lees ook: Stokperdje niet blij met mogelijke verhuizing: ‘We maken ons zorgen’