Zundert

Zundertse poepcontainers vangen ruim 38.000 kilo hondenpoep: ‘Bizar’

Emma Janvier Emma Janvier

Er staan inmiddels al 25 PETPOT’s in de gemeente Zundert. Dat zijn speciale hondenpoepcontainers waar bewoners op een makkelijke manier hun hondenpoep kwijt kunnen. De bijzondere containers staan er nu zo’n vier jaar, en er is al ruim 38-duizend kilo aan hondenpoep opgehaald. En dat terwijl Zundert de enige gemeente is waar ze te vinden zijn.

“Er waren een hoop ergernissen onder de inwoners van Zundert over dat er overal maar hondenpoep lag”, vertelt wethouder Ellie Kools. Als oplossing besloot ze in 2020 samen met een speciale projectgroep hondenpoepzakjes uit te delen. “Dat was zeker een succes, maar toen kwam de vraag: waar laat je die zakjes dan weer?”

Hondenpoeptoilet

Tijmen Dekkers kwam met de oplossing. Hij is geboren en getogen in Zundert, en in opdracht van de gemeente ontwierp hij de hondenpoepcontainer. “Het was geen simpele opdracht, want je wil uiteindelijk het gedrag van mensen veranderen”, legt hij uit. “Hoe krijg je mensen zo ver om hun hondenpoep niet meer in het openbaar ergens weg te gooien?”

Hij legt uit wat het verschil is tussen een normale prullenbak en een PETPOT. “Bij een PETPOT zit er een bassin onder de grond waar de poep in terecht komt. Omdat het ondergronds is blijft de ruimte koud, waardoor het niet gaat stinken, en kan er geen ongedierte bij komen.” Met je voet kan je een luikje open doen, waar de poep ingegooid kan worden.

Ongeveer om het kwartaal wordt het bassin geleegd. Omdat de hondenpoepzakjes natuurlijk afbreekbaar zijn, kan heel de inhoud geleegd worden bij een verwerker. Daar wordt gekeken of de inhoud gecomposteerd of vergist kan worden, zodat het als een nieuwe grondstof gebruikt kan worden.

Veel vraag

“We krijgen enorm veel aanvraag voor meer PETPOTS”, vertelt Ellie met een grote glimlach op haar gezicht. Ze is trots dat ze als gemeente samen met een lokale ondernemer zo’n succesvolle oplossing hebben gemaakt. “We zijn van plan om ze steeds verder uit te breiden.”

Als we aan Tijmen vragen of de POTS ook te vinden gaan zijn op plekken buiten Zundert, heeft hij daar wel een antwoord op. “We merken wel dat er meerdere gemeentes zijn die het product kennen er er interesse in tonen, dus wie weet!”